Geur de sleutel naar emoties en herinneringen

Bijgewerkt: mei 17

Onze neus bevat wel 30 miljoen reukcellen, waarmee we 10.000 geuren kunnen onderscheiden. Die cellen geven een seintje door aan het limbisch systeem. Dit onderdeel van je hersenen is verantwoordelijk voor geur, maar ook (onder andere) voor emotie en lange termijn geheugen. De geur die je ruikt wordt dus ook meteen gekoppeld aan eerdere ervaringen waarbij dezelfde geur aanwezig was. Tot slot wordt de geur verwerkt door je centrale zenuwstelsel


Functie van geuren

Ruiken is een ontzettend belangrijk zintuig. Als je verkouden bent smaakt je eten minder. Dat is jammer, maar vroeger was dit nog veel belangrijker. Je neus kan je namelijk beschermen tegen het eten van bedorven voedsel. Ook kan het waarschuwen voor gevaar (vuur, gas) en helpen met het vinden van voedsel. Daarom is het handig dat een geur die je eerder hebt geroken wordt opgeslagen in je geheugen. Dit wordt het olfactorisch geheugen genoemd.


Emoties koppelen aan de geur

Naast dat we de geur op zich onthouden, koppelen we deze ook aan de ervaring. Zo word ik direct wakker van de geur van koffie. Al voor onze geboorte worden deze verbindingen gemaakt. Door geur herkent een baby direct zijn/ haar moeder.

We maken dus niet alleen een objectieve koppeling aan een bepaalde ervaring, maar voelen hier ook een emotie bij. Was het een leuke ervaring of juist niet? De volgende keer dat je de geur ruikt voel je dezelfde emotie.


Geuren die je productiever kunnen maken

Ik kwam hier een interessant lijstje tegen met geuren die je productiever maken:

  • Citroen: Stimuleert concentratie en werkt kalmerend. Deze geur is dus fijn als je gestrest of geïrriteerd bent.

  • Lavendel: Kalmeert emotionele stress en helpt tegen hoofdpijn.

  • Jasmijn: Werkt ook kalmerend, maar helpt daarnaast ook je zelfvertrouwen en optimisme te versterken. Je krijgt er ook nog eens energie van.

  • Rozemarijn: Helpt om dingen in je geheugen op te slaan. Ook krijg je er energie van. Handig dus voor de maandagochtend!

  • Kaneel: Gaat mentale uitputting tegen en stimuleert concentratie en focus. Komt mooi uit dat ik regelmatig kaneel mix door mijn muesli en yoghurt.

  • Pepermunt: Dit geeft je een echte energie kick. Hierdoor gaat je concentratie omhoog en kun je helder nadenken. Fijn!
Pas de geur aan naar jou stemming, of naar de stemming die jij zou willen creëren met behulp van een diffuser of Aroma sieraad.


Lees hier meer over in mijn blog

5 Redenen waarom je ook een aroma diffuser zou moeten aanschaffen!

8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven